Books And Authors Quiz & Current Affairs

Advertisement

Books And Authors Quiz 

SET-03

41. The book named ‘Three Decades in Parliament’ is a collection of the speeches of

  • A.  A. B. Vajpayee
  • B.  Somnath Chatterjee
  • C.  L. K. Advani
  • D.  N. G. Ranga

Answer:   A

42. Who said ‘Man is a political animal’?

  • A.  Dante  
  • B.  Aristotle
  • C.  Socrates  
  • D.  Plato

Answer:   B

43. The famous character ‘Pickwick’ was created by

  • A.  Steven Spielberg
  • B.  Leo Tolstoy
  • C.  Walt Disney
  • D.  Charles dickens

Answer:   D

44. ‘The General Happiness is the end of the state’ who said this?

  • A.  Hegel  
  • B.  Benthem
  • C.  Plato  
  • D.  Green

Answer:   B

45. ‘Sports Channel’ a monthly video magazine has been launched by

  • A.  Kapil Dev
  • B.  Sunil Gavaskar
  • C.  Ajit Wadekar
  • D.  Nawab Pataudi

Answer:   A

46. The creator of ‘Sherlock Holmes’ wasA.  Arthur Conan Doyle

  • B.  Ian Fleming
  • C.  Dr.Watson
  • D.  Shakespeare

Answer:   A

47. Who directed the famous TV Serial ‘Tandoori Nights’?

  • A.  Farukh Dhondy
  • B.  Jon AMiel
  • C.  Zohra Sehgal
  • D.  Saeed Jaffrey

Answer:   B

48. Who is the author of book ‘We Indians’?

  • A.  Nirad C. Choudry
  • B.  Subramaniya Swamy
  • C.  Khushwant Singh
  • D.  Muluk Raj Anand

Answer:   C

49. ‘India of our Dreams’ is a book written by

  • A.  Dr. S. Radhakrishnan
  • B.  Dr. C. Subramanian
  • C.  M.V. Kamath
  • D.  Dr. Rajendra Prasad

Answer:   C

50.  Who is the author of the book – ‘Preparing for the Twenty – First Century’?

  • A.  Larry Collins
  • B.  V.S. Naipul
  • C.  V.R. Krishna Iyer
  • D.  Paul Kennedy

Answer:   D


51.  Which of the film is directed by Mr. Buddhadeb Gupta?

  • A.  Mohra
  • B.  Krantiveer
  • C.  1942 – A Love Story
  • D.  Charachar

Answer:   D

52. ‘Neela Chand’ which won the Vyas Samman for 1992 is written by

  • A.  Shiv Prasad Singh
  • B.  Subash Mukhopadhyay
  • C.  Ram Vilas Sharma
  • D.  Ramakant Rath

Answer:   A

53. The famous book ‘Anna Karenina’ written by ?

  • A.  Boris Pasternak
  • B.  Victor Hugo
  • C.  Lewis Carroll
  • D.  Leo Tolstoy

Answer:   D

54. Who is the author of famous book ‘The Judgement’?

  • A.  Anthony Mascarenhasa
  • B.  R. Vankataraman
  • C.  Kuldip Nayar
  • D.  Janardhan Turkur

Answer:   C

55. Who said “I therefore, want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be had”?

  • A.  Jawaharlal Nehru
  • B.  Mahatma Gandhi
  • C.  Rajendra Prasad
  • D.  Nelson Mandela

Answer:   B

56. ‘Gita Govinda’ is written by

  • A.  Valmiki
  • B.  Jaya Dev
  • C.  Tulsidas
  • D.  Sharan Gupta

Answer:   B

57. Who is the author of ‘Ashtadhyayi’?

  • A.  Sumitranandan
  • B.  Raj Anand
  • C.  Panini
  • D.  Gitta Piramal

Answer:   C

58.  Who directed the world famous film ‘The Gandhi’?

  • A.  Ben Kingsley
  • B.  Satyajit Ray
  • C.  Mrinal Sen
  • D.  Richard Attenborough

Answer:   D

59. Who is the author of the book ‘No Full Stops in India’?

  • A.  Raj Mohan Gandhi
  • B.  Shyam lal
  • C.  E.M. Forster
  • D.  Mark Tully

Answer:   D

60.  Who has written the book ‘Kashmir – Behind the Vale’?

  • A.  L. Ramdas
  • B.  Lt. Gen. Dipendra Singh
  • C.  M. J. Akbar
  • D.  Lt. Gen. S. C. Sardeshpande

Answer:   C

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology