Machine Design Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Machine Design Questions And Answers Objective Type for Mechanical Engineering is given below. These type of Machine Design Objective Type Questions are asked in all competitive exams of Mechanical Engineering. Machine Design Multiple Choice Questions are also asked in various Government Job Recruitment and Placement exams like SAIL, HAL, BHEL, Indian Oil and Railway Exams. Here a lot of MCQs are given, you can see more questions by clicking on the Page No at the bottom of the post. 

Machine Design Questions And Answers Objective Type

Machine Design MCQ

SET-1

 

1.  The sleeve or muff coupling is designed as a

  • A. dun cylinder
  • B. thick cylinder
  • C. solid shaft
  • D. hollow shaft

Answer:  D


 2.  A sliding bearing in which the working surfaces are completely separated from each other by lubricant is called zero film bearing.

  • A. True 
  • B. False

Answer:  B


3.  Screws used for power transmission should have

  • A. Low efficiency
  • B. high efficiency
  • C. very fine threads
  • D. strong teeth

Answer:  B

4. The number of rivets in shear shall be equal to the number of rivets in crushing.

  • A. Correct 
  • B. Incorrect

Answer:  A

5. When bevel gears connect two shafts whose axes intersect at an angle greater than a right angle and one of the bevel gears has a pitch angle of 90°, then they are known as

  • A. angular bevel gears
  • B. crown bevel gears
  • C. internal bevel gears
  • D. mitre gears

Answer:  B

6. The toughness of a material __________ when it is heated.

  • A. increases
  • B. decreases
  • C. does not change

Answer:  B

7. The number of slots in a 25 mm castle nut is

  • A. 2 
  • B. 4
  • C. 6 
  • D. 8

Answer:  C


 8.  A screw is said to be over hauling screw, if its efficiency is

  • A. less than 50%
  • B. more than 50%
  • C. equal to 50%
  • D. none of these

Answer:  B

9. The application of third type levers is found in

  • A. handle of a hand pump
  • B. hand wheel of a punching press
  • C. lever of a loaded safety valve
  • D. a pair of tongs

Answer:  D


10. For unequal width of butt straps, the thickness of butt straps are

  • A. 0.75 t for wide strap on the inside and 0.625 t for narrow strap on the outside
  • B. 0.75 t for narrow strap on the inside and 0.625 t for wide strap on the outside
  • C. 0.75 t for both the straps on the inside and outside
  • D. 0.625 t for both the straps on the inside and outside

Answer:  A

11. In second type of levers,

  • A. load is in between the fulcrum and effort
  • B. effort is in between the fulcrum and load
  • C. fulcrum is in between the load and effort
  • D. none of these

Answer:  A


12. Soderberg relation is based on __________ of the material whereas all other failure relation for dynamic loading are based on ultimate strength of the material.

  • A. elastic strength
  • B. yield strength
  • C. shear strength

Answer:  B


 13. In a flange coupling, the flanges are coupled together by means of

  • A. bolts and nuts
  • B. studs
  • C. headless taper bolts
  • D. none of these

Answer:  A


14. A transmission shaft includes

  • A. counter shaft
  • B. line shaft
  • C. over head shaft
  • D. all of these

Answer:  D


15.  According to I.B.R., shearing resistance required to shear off the rivet per pitch length (in double shear) is (where n = Number of rivets per pitch length)

Answer:  B


16. A locking device in which the bottom cylindrical portion is recessed to receive the tip of the locking set screw, is called

  • A. castle nut
  • B. jam nut
  • C. ring nut
  • D. sawn nut

Answer:  C


17. Slenderness ratio is the ratio of

  • A. maximum size of column to minimum size of column
  • B. width of column to depth of column
  • C. effective length of column to least radius of gyration of the column
  • D. effective length of column to width of column

Answer:  C


18. A crankshaft is a __________ shaft.

  • A. transmission 
  • B. machine

Answer:  B


19. According to Indian standard specifications, 100 H6/g5 means that the

  • A. actual size is 100 mm
  • B. basic size is 100 mm
  • C. difference between the actual size and basic size is 100 mm
  • D. none of the above

Answer:  B


20. A plate with an elliptical hole in the centre, with semi-major axis (a) perpendicular to the direction of loading and semi-minor axis (b) along the direction of loading, is subjected to a pull P. The maximum stress induced at the edge of the hole is equal to (where σ = Stress for a plate with no hole i.e. nominal stress)

Answer:  B

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology