Thermodynamics MCQs With Answers

Advertisement

Here is a list of Thermodynamics MCQs with Answers (Multiple Choice Questions) is given below. These type of Thermodynamics Objective Questions are asked in various competitive examination, and Technical section of Railway Recruitment Examinations, BHEL, SAIL, HAL, BEL and Other Mechanical Engineering Examination. Thermodynamics MCQ are asked in SCTE & VT Diploma and BPUT Degree online Entrance Examinations. Prepare these Thermal MCQ to crack the competitive exam. 

Thermodynamics MCQs With Answers

 

Thermodynamics MCQ 

SET-1

 

1. All the commercial liquid fuels are derived from natural petroleum (or crude oil).

  • A.True
  • B. False

Answer: A

2. A cycle consisting of one constant pressure, one constant volume and two isentropic processes is known as

  • A.Carnot cycle
  • B.Stirling cycle
  • C.Otto cycle
  • D.Diesel cycle

Answer: D

3. The efficiency and work ratio of a simple gas turbine cycle are

  • A.low
  • B.very low
  • C.high
  • D.very high

Answer: B


4. The amount of heat required to raise the temperature of the unit mass of gas through one degree at constant volume, is called

  • A.specific heat at constant volume
  • B.specific heat at constant pressure
  • C.kilo Joule
  • D.none of these

Answer:  A

5. There is a loss of heat in an irreversible process.

  • A.True
  • B.False

Answer: A

6. An adiabatic process is one in which

  • A.no heat enters or leaves the gas
  • B.the temperature of the gas changes
  • C.the change in internal energy is equal to the mechanical workdone
  • D.all of the above

Answer: D

7. Water gas is obtained by passing air and a large amount of steam over waste coal at about 650°C.

  • A.Correct
  • B.Incorrect

Answer:  B

8. Which of the following represents Otto cycle on temperature – entropy (T – s) diagram?

9. When the gas is heated at constant volume, the heat supplied increases the internal energy of the gas.

  • A.True
  • B.False

Answer: A

10. Which of the following is the lightest and most volatile liquid fuel?

  • A.Gasoline
  • B.Kerosene
  • C.Fuel oil

Answer: A

11. The processes occuring in open system which permit the transfer of mass to and from the system, are known as

  • A.flow processes
  • B.non-flow processes
  • C.adiabatic processes
  • D.none of these

Answer: A

12. Which of the following has the minimum atomic mass?

  • A.Oxygen
  • B.Sulphur
  • C.Nitrogen
  • D.Carbon

Answer: D

13. Workdone in a free expansion process is

  • A.zero
  • B.minimum
  • C.maximum
  • D.positive

Answer: A

14. The pressure exerted by an ideal gas is __________ of the kinetic energy of all the molecules contained in a unit volume of gas.

  • A.one-half
  • B.one-third
  • C.two-third
  • D.three-fourth

Answer: C

15. The compression ratio for petrol engines is

  • A.3 to 6
  • B.5 to 8
  • C.15 to 20
  • D.20 to 30

Answer: B


16. The most probable velocity of the gas molecules is given by



Answer:  B


17. The efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency when

  • A. cut-off is increased
  • B. cut-off is decreased
  • C. cut-off is zero
  • D. cut-off is constant

Answer: C


18.The entropy __________ in an irreversible cyclic process.

  • A.  remains constant
  • B.  decreases
  • C.  increases

Answer:  C


19. The atomic mass of oxygen is

  • A.  12
  • B.  14
  • C.  16
  • D.  32

Answer:  C


20. The ratio of specific heat at constant pressure (Cp) and specific heat at constant volume (cv) is

  • A.  equal to one
  • B.  less than one
  • C.  greater than one
  • D.  none of these

Answer:  C

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology