Thermodynamics MCQs With Answers

Advertisement

Thermodynamics MCQ 

SET-4

 

61.  The hyperbolic process is governed by

  • A. Boyle’s law
  • B. Charles’ law
  • C. Gay-Lussac law
  • D. Avogadro’s law

Answer: A


62.  A closed system is one in which heat and work crosses the boundary of the system but the mass of the working substance does not crosses the boundary of the system.

  • A. Yes 
  • B. No

Answer: A


63.  The entropy of water at 0°C is assumed to be

  • A. 1 
  • B. 0
  • C. -1 
  • D. 10

Answer: B

64.  The greater the pressure difference in throttling, the lesser is the irreversibility.

  • A. Yes 
  • B. No

Answer: B


65.  During which of the following process does heat rejection takes place in Carnot cycle?

  • A. Isothermal expansion
  • B. Isentropic expansion
  • C. Isothermal compression
  • D. Isentropic compression

Answer: C


66.  Which is the incorrect statement about Carnot cycle?

  • A. It is used as the alternate standard of comparison of all heat engines.
  • B. All the heat engines are based on Carnot cycle.
  • C. It provides concept of maximising work output between the two temperature limits.
  • D. all of the above

Answer: B


67.  When two bodies are in thermal equilibrium with a third body, they are also in thermal equilibrium with each other. This statement is called

  • A. Zeroth law of thermodynamics
  • B. First law of thermodynamics
  • C. Second law of thermodynamics
  • D. Kelvin Planck’s law

Answer: A


68.  The area under the temperature-entropy curve (T – s curve) of any thermodynamic process represents

  • A. heat absorbed
  • B. heat rejected
  • C. either (a) or (b)
  • D. none of these

Answer: C


69.  The free expansion process is a constant enthalpy process.

  • A. Correct 
  • B. Incorrect

Answer: A


70.  The specific heat at constant volume is

  • A. the amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant pressure
  • B. the amount of heat required to raise the temperature of unit mass of gas through one degree, at constant volume
  • C. the amount of heat required to raise the temperature of 1 kg of water through one degree
  • D. any one of the above

Answer: B


71.  One kg of carbon produces __________ kg of carbon dioxide.

  • A. 3/7 
  • B. 7/3
  • C. 11/3 
  • D. 3/11

Answer: C


72.  Ericsson cycle consists of two constant pressure and two isothermal processes.

  • A. Agree 
  • B. Disagree

Answer: A


73.  The isothermal and isentropic processes are reversible non-flow processes.

  • A. Agree 
  • B. Disagree

Answer: A


74.  The blast furnace gas is a by-product in the production of pig iron in the blast furnace.

  • A. Yes 
  • B. No

Answer: A


75.  The heat supplied to the gaS at constant volume is (where m = Mass of gas, cv = Specific heat at constant volume, cp = Specific heat at constant pressure, T2 – T1 = Rise in temperature, and R = Gas constant)

  • A. mR(T2 – T1)
  • B. mcv(T2 – T1)
  • C. mcp(T2 – T1)
  • D. mcp(T2 + T1)

Answer: B


76.  Liquid fuels have lower efficiency than solid fuels.

  • A. True 
  • B. False

Answer: B


77.  The heat absorbed during a polytropic process is



78.  Liquid fuels consist of hydrocarbons.

  • A. True 
  • B. False

Answer: A


79.  The expansion ratio (r) is the ratio of (where v1 = Volume at the beginning of expansion, and v2 = Volume at the end of expansion)


80.  The dual combustion cycle consists of one constant pressure, two constant volume and two isentropic processes.

  • A. Agree 
  • B. Disagree

Answer: A

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology