Thermodynamics MCQs With Answers

Advertisement

Thermodynamics MCQ 

SET-3

 

41. The constant pressure, constant volume and constant pvn processes are regarded as irreversible process.

  • A.  True  
  • B.  False

Answer:  A


42. Stirling and Ericsson cycles are

  • A.  reversible cycles
  • B.  irreversible cycles
  • C.  semi-reversible cycles
  • D.  quasi-static cycles

Answer:  A


43. When cut-off ratio is __________ the efficiency of Diesel cycle approaches to Otto cycle efficiency.

  • A.  zero  
  • B.  1/5
  • C.  4/5  
  • D.  1

Answer:  A


44. A series of operations, which takes place in a certain order and restore the initial conditions at the end, is known as

  • A.  reversible cycle
  • B.  irreversible cycle
  • C.  thermodynamic cycle
  • D.  none of these

Answer:  C


45. An isothermal process is governed by

  • A.  Boyle’s law
  • B.  Charles’ law
  • C.  Gay-Lussac law
  • D.  Avogadro’s law

Answer:  A


46. The sum of internal energy (U) and the product of pressure and volume (p.v) is known as

  • A.  workdone
  • B.  entropy
  • C.  enthalpy
  • D.  none of these

Answer:  C


47. The value of 1 mm of Hg is equal to

  • A.  1.333 N/m2
  • B.  13.33 N/m2
  • C.  133.3 N/m2
  • D.  1333 N/m2

Answer:  C


48. One kg of carbon requires 4/3 kg of oxygen and produces __________ kg of carbon monoxide gas.

  • A.  8/3  
  • B.  11/3
  • C.  11/7  
  • D.  7/3

Answer:  D


49. The behaviour of a perfect gas, undergoing any change in the variables which control physical properties, is governed by

  • A.  Boyle’s law
  • B.  Charles’ law
  • C.  Gay-Lussac law
  • D.  all of these

Answer:  D


50. The universal gas constant of a gas is the product of molecular mass of the gas and the gas constant.

  • A.  Correct  
  • B.  Incorrect

Answer:  A



51.  According to Kelvin-Planck’s statement of second law of thermodynamics,

  • A. it is impossible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
  • B. it is possible to construct an engine working on a cyclic process, whose sole purpose is to convert heat energy into work
  • C. it is impossible to construct a device which operates in a cyclic process and produces no effect other than the transfer of heat from a cold body to a hot body
  • D. none of the above

Answer:   A


52.  According to Gay-Lussac law, the absolute pressure of a given mass of a perfect gas varies __________ as its absolute temperature, when the volume remains constant.

  • A. directly 
  • B. indirectly

Answer:   A


53.  According to Avogadro’s law

  • A. the product of the gas constant and the molecular mass of an ideal gas is constant
  • B. the sum of partial pressure of the mixture of two gases is sum of the two
  • C. equal volumes of all gases, at the same temperature and pressure, contain equal number of molecules
  • D. all of the above

Answer:   C


54.  A process, in which the temperature of the working substance remains constant during its expansion or compression, is called

  • A. isothermal process
  • B. hyperbolic process
  • C. adiabatic process
  • D. polytropic process

Answer:   A


55.  Which of the following gas has a minimum molecular mass?

  • A. Oxygen 
  • B. Nitrogen
  • C. Hydrogen 
  • D. Methane

Answer:   C


56.  The total energy of a molecule is shared equally by the various degrees of freedom possessed by it. This law is known as

  • A. law of equipartition of energy
  • B. law of conservation of energy
  • C. law of degradation of energy
  • D. none of these

Answer:   A


57.  The thermodynamic property of a system is said to be an intensive property whose value for the entire system __________ the sum of their value for the individual parts of the system.

  • A. is equal to
  • B. is not equal to

Answer:   B


58.  The absolute pressure of a given mass of a perfect gas varies inversely as its volume, when the temperature remains constant. This statement is known as Charles’ law.

  • A. Yes 
  • B. No

Answer:   B


59.  The fuel mostly used in steam boilers is

  • A. brown coal
  • B. peat
  • C. coking bituminous coal
  • D. non-coking bituminous coal

Answer:   D


60.  The efficiency of Joule cycle is

  • A. greater than Carnot cycle
  • B. less than Carnot cycle
  • C. equal to Carnot cycle
  • D. none of these

Answer: B

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology