Machine Design Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Machine Design MCQ

SET-4

61.  The rolling contact bearings as compared to sliding contact bearings have

  • A.  small overall dimensions
  • B.  accuracy of shaft alignment
  • C.  low starting and low running friction except at very high speeds
  • D.  all of the above

Answer:  D

62.  The maximum normal stress theory is used for

  • A.  brittle materials
  • B.  ductile materials
  • C.  plastic materials
  • D.  non-ferrous materials

Answer:  A

63.  When two non-intersecting and non-coplaner shafts are connected by gears, the arrangement is known as

  • A.  spur gearing
  • B.  helical gearing
  • C.  bevel gearing
  • D.  spiral gearing

Answer:  D

64.  When a nut is tightened by placing a washer below it, the bolt will be subjected to

  • A.  tensile stress
  • B.  compressive stress
  • C.  shear stress
  • D.  none of these

Answer:  A

65.  A locking device extensively used in marine type connecting rod ends is a

  • A.  jam nut
  • B.  castle nut
  • C.  sawn nut
  • D.  ring nut

Answer:  D

66. The difference between the tooth space and the tooth thickness as measured on the pitch circle, is called

  • A.  working depth
  • B.  clearance
  • C.  face width
  • D.  backlash

Answer:  D

67.   When a load W is suddenly applied to a bar of weight W1, the stress induced in the bar will increase with the increase in weight W1.

  • A.  Correct  
  • B.  Incorrect

Answer:  B

68.  The endurance limit for a mirror polished material will be __________ as compared to unpolished material.

  • A.  same  
  • B.  less
  • C.  more

Answer:  C

69.   A sliding bearing which operates without any lubricant present, is called

  • A.  zero film bearing
  • B.  boundary lubricated bearing
  • C.  hydrodynamic lubricated bearing
  • D.  hydrostatic lubricated bearing

Answer:  A

70.  The material used for brake lining should have __________ coefficient of friction.

  • A.  low  
  • B.  high

Answer:  B

71.  Screws jacks have multiple threads.

  • A.  Agree  
  • B.  Disagree

Answer:  B

72. In an ordinary bolt, the effect of the impulsive loads applied axially is concentrated on the cross-sectional area at the root of the threads.

  • A.  Yes  
  • B.  No

Answer:  A

73.  The radial distance of a tooth from the pitch circle to the top of the tooth is called

  • A.  dedendum
  • B.  addendum
  • C.  clearance
  • D.  working depth

Answer:  B

74. In a gear, having involute teeth, the normal to the involute is a tangent to the

  • A.  pitch circle
  • B.  base circle
  • C.  addendum circle
  • D.  dedendum circle

Answer:  B

75.  Which of the following statement is correct ?

  • A.  The toughness of a material increases when it is heated.
  • B.  The shear stress in a beam varies from zero at the neutral surface and maximum at the outer fibres.
  • C.  The stress concentration in static loading is more serious in brittle materials and less serious in ductile materials.
  • D.  The stress concentration in static loading is more serious in ductile materials and less serious in brittle materials.

Answer:  C


76.  The metal suitable for bearings subjected to light loads is

  • A.  silicon bronze
  • B.  white metal
  • C.  monel metal
  • D.  phosphor bronze

Answer:  D

77.  A connecting rod subjected to an axial load may buckle in the plane perpendicular to the plane of motion of the connecting rod.

  • A.  Correct  
  • B.  Incorrect

Answer:  A

78.  Which of the following is an antifriction bearing?

  • A.  journal bearing
  • B.  pedestal bearing
  • C.  collar bearing
  • D.  needle bearing

Answer:  D

79. A connecting rod is four times strong in buckling about Y-axis than about X-axis.

  • A.  Agree  
  • B.  Disagree

Answer:  A

80. In designing a sleeve coupling, length of the sleeve is taken as (where d = Diameter of the shaft)

  • A.  d + 17 mm
  • B.  2 d + 13 mm
  • C.  2 d + 20 mm
  • D.  3.5 d

Answer:  D

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology