Machine Design Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Machine Design MCQ

SET-3


41.  In a hydrodynamic lubricated bearing

  • A. there is a thick film of lubricant between the journal and the bearing
  • B. there is a thin film of lubricant between the journal and the bearing
  • C. there is no lubricant between the journal and the bearing
  • D. the lubricant is forced between the journal and the bearing, by external pressure

Answer: A

42. Which of the following statement is correct for gears?

  • A. The addendum is less than dedendum
  • B. The pitch circle diameter is equal to the product of module and number of teeth
  • C. The pitch circle is always greater than the base circle
  • D. all of the above

Answer: D

43. A flanged pipe joint will be a leak-proof joint, if the circumferential pitch of the bolts is (where d = Diameter of bolt hole)

  • A. less than 20 d
  • B. greater than 30 d
  • C. between 20 d and 30 d
  • D. equal to inside diameter of pipe

Answer: C

44.  Stress concentration is caused due to

  • A. variations in load acting on a member
  • B. variations in properties of materials in a member
  • C. abrupt change of cross-section
  • D. all of these

Answer: C

45.  The resistance to fatigue of a material is measured by

  • A. elastic limit
  • B. Young’s modulus
  • C. ultimate tensile strength
  • D. endurance limit

Answer: D

46. The load cup of a screw jack is made separate from the head of the spindle to

  • A. enhance the load carrying capacity of the jack
  • B. reduce the effort needed for lifting the working load
  • C. prevent the rotation of load being lifted
  • D. reduce the value of frictional torque

Answer: C


47.  Two shafts A and B under pure torsion are of identical length and identical weight and are made of the same material. The shaft A is solid and the shaft B is hollow. We can say that

  • A. shaft B is better than shaft A
  • B. shaft A is better than shaft B
  • C. both the shafts are equally good

Answer: A


48.  The centre distance between two meshing involute gears is equal to


Answer: A


49.  Which of the following statement is wrong ?

  • A. The power transmitted by V-belts is less than flat belts for the same coefficient of friction, arc of contact and allowable tension in the belts
  • B. The V-belt drive is used with large centre distance
  • C. The V-belt may be operated in either direction with tight side of the belt at the top or bottom
  • D. The ratio of driving tensions in V-belt drive is more than flat belt drives

Answer: B


50.  In a flange coupling, the thickness of flanges is taken as one-half the diameter of shaft.

  • A. Agree 
  • B. Disagree

Answer: A


51. The rolling contact bearings are known as

  • A. thick lubricated bearings
  • B. plastic bearings
  • C. thin lubricated bearings
  • D. antifriction bearings

Answer: D

52.  The backlash for spur gears depends upon

  • A. module
  • B. pitch line velocity
  • C. tooth profile
  • D. both (a) and (b)


53.  The size of a gear is usually specified by

  • A. pressure angle
  • B. pitch circle diameter
  • C. circular pitch
  • D. diametral pitch

Answer: B

54.  The circumferential and longitudinal strains in a cylindrical boiler under internal steam pressure are εc and εl respectively. The change in volume of the boiler cylinder per unit volume will be


Answer: B


55.  The bearings of heavy series have capacity __________ over the medium series.

  • A. 10 to 20%
  • B. 20 to 30%
  • C. 30 to 40%
  • D. 40 to 50%

Answer: B


56.  A steel containing more than 0.8% carbon is known as eutectoid steel.

  • A. Yes 
  • B. No

Answer: B

57.  In leaf springs, the longest leaf is known as

  • A. lower leaf
  • B. master leaf
  • C. upper leaf
  • D. none of these

Answer: B


58.  The taper on cotter varies from

  • A. 1 in l5 to 1 in 10
  • B. 1 in 24 to 1 in 20
  • C. 1 in 32 to 1 in 24
  • D. 1 in 48 to 1 in 24

Answer: D

59.  Which of the following screw thread is used for power transmission in one direction only.

  • A. Acme threads
  • B. Square threads
  • C. Buttress threads
  • D. Multiple threads

Answer: C

60.  When the bearing is subjected to large fluctuations of load and heavy impacts, the bearing characteristic number should be __________ the bearing modulus.

  • A. 5 times
  • B. 10 times
  • C. 15 times
  • D. 20 times

Answer: C

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology