Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Strength of Materials MCQ

SET-4


81.  The ratio of change in volume to the original volume is called

  • A. linear strain
  • B. lateral strain
  • C. volumetric strain
  • D. Poisson’s ratio

Answer:  C 


82.  In a beam where shear force changes sign, the bending moment will be

  • A. zero
  • B. minimum
  • C. maximum
  • D. infinity

Answer:  C


83. The maximum shear stress of a beam of triangular section occurs above the neutral axis,

  • A. Correct
  • B. Incorrect

Answer:  A


84. For the beam shown in the below figure, the shear force at A is equal to 

  • A. wl/6
  • B. wl/3
  • C. wl
  • D. 2 wl/3

Answer:  B


85. The ductility of a material __________ with the increase in percentage reduction in area of a specimen under tensile test.

  • A. increases
  • B. decreases
  • C. remains same

Answer:  A


86.  The rivets are made from ductile material.

  • A. Yes
  • B. No

Answer:  A


87.  The rectangular beam ‘A’ has length l, width b and depth d. Another beam ‘B’ has the same length and width but depth is double that of ‘A’. The elastic strength of beam B will be __________ as compared to beam A.

  • A. same
  • B. double
  • C. four times
  • D. six times

Answer:  C


88. When a closely-coiled helical spring is subjected to an axial load, it is said to be under

  • A. bending
  • B. shear
  • C. torsion
  • D. crushing

Answer:  C


89. When a rectangular beam is loaded transversely, the zero stress is developed on the neutral axis.

  • A. True
  • B. False

Answer:  A


90 . The given figure shows the Mohr’s circle of stress for two unequal and like principal stresses (σx and σy) acting at a body across two mutually perpendicular planes. The normal stress on an oblique section making an angle θ with the minor principle plane is given by

  • A. OC
  • B. OP
  • C. OQ
  • D. PQ

Answer:  C


91. According to Euler’s column theory, the crippling load for a column of length (l) with one end fixed and the other end free is __________ the crippling load for a similar column hinged at both the ends.

  • A. equal to
  • B. less than
  • C. more than

Answer:  B


92. If percentage reduction in area of a certain specimen made of material ‘A’ under tensile test is 60% and the percentage reduction in area of a specimen with same dimensions made of material ‘B’ is 40%, then

  • A. the material A is more ductile than material B
  • B. the material B is more ductile than material A
  • C. the ductility of material A and B is equal
  • D. the material A is brittle and material B is ductile

Answer:  A


93. The shear force diagram for a simply supported beam carrying a uniformly distributed load of w per unit length, consists of

  • A. one right angled triangle
  • B. two right angled triangles
  • C. one equilateral triangle
  • D. two equilateral triangles

Answer:  B


94. A body is subjected to two normal stresses 20 kN/m2 (tensile) and 10 kN/m2 (compressive) acting perpendicular to each other. The maximum shear stress is

  • A. 5 kN/m2
  • B. 10 kN/m2
  • C. 15 kN/m2
  • D. 20 kN/m2

Answer:  C


95. When a cantilever beam is loaded at its free end, the maximum compressive stress shall develop at

  • A. bottom fibre
  • B. top fibre
  • C. neutral axis
  • D. centre of gravity

Answer:  A


96. In a cantilever beam of length l subjected to a uniformly distributed load of w per unit length, the maximum deflection lies at the fixed end.

  • A. Yes
  • B. No

Answer:  B


97. A lap joint is always in __________ shear.

  • A. single
  • B. double

Answer:  A


98. The elongation of a conical bar under its own weight is __________ that of prismatic bar of the same length.

  • A. equal to
  • B. half
  • C. one-third
  • D. two-third

Answer:  C


99. When the shear force diagram is a parabolic curve between two points, it indicates that there is a

  • A. point load at the two points
  • B. no loading between the two points
  • C. uniformly distributed load between the two points
  • D. uniformly varying load between the two points

Answer:  D


100. The efficiency of a riveted joint is the ratio of the strength of the joint to the strength of the solid plate.

  • A. True
  • B. False

Answer:  A

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology