Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Strength of Materials MCQ

SET-3

 

61. For a 25 mm hole drilled in plates, the diameter of rivet shank should be

  • A. 23mm
  • B. 24.5mm
  • C. 25mm
  • D. 26mm

Answer:  A


62. A beam of uniform strength has

  • A. same cross-section throughout the beam
  • B. same bending stress at every section
  • C. same bending moment at every section
  • D. same shear stress at every section

Answer:  B

63. The shear force of a simply supported beam carrying a central point load changes sign at its midpoint.

  • A. Correct
  • B. Incorrect

Answer:  A

64. In a simple bending theory, one of the assumption is that the material of the beam is isotropic. This assumption means that the

  • A. normal stress remains constant in all directions
  • B. normal stress varies linearly in the material
  • C. elastic constants are same in all the directions
  • D. elastic constants varies linearly in the material

Answer:  C

65. The polar modulus for a solid shaft of diameter (D) is

Answer:  B

66. For a 25 mm hole drilled in plates, the diameter of rivet shank should be

  • A. 23mm
  • B. 24.5mm
  • C. 25mm
  • D. 26mm

Answer:  A

67. A beam of uniform strength has

  • A. same cross-section throughout the beam
  • B. same bending stress at every section
  • C. same bending moment at every section
  • D. same shear stress at every section

Answer:  B

68. The shear force of a simply supported beam carrying a central point load changes sign at its midpoint.

  • A. Correct
  • B. Incorrect

Answer:  A

69. In a simple bending theory, one of the assumption is that the material of the beam is isotropic. This assumption means that the

  • A. normal stress remains constant in all directions
  • B. normal stress varies linearly in the material
  • C. elastic constants are same in all the directions
  • D. elastic constants varies linearly in the material

Answer:  C

70. The polar modulus for a solid shaft of diameter (D) is

Answer:  B

71. The extremeties of any diameter on Mohr’s circle represent

  • A. principal stresses
  • B. normal stresses on planes at 45°
  • C. shear stresses on planes at 45°
  • D. normal and shear stresses on a plane

Answer:  B

72. The polar moment of inertia of a hollow shaft of outer diameter (D) and inner diameter (d) is

Answer:  C

73. Two shafts ‘A’ and ‘B’ are made of same material. The shaft ‘A’ is solid and has diameter D. The shaft ‘B’ is hollow with outer diameter D and inner diameter D/2. The strength of hollow shaft in torsion is __________ as that of solid shaft.

  • A. 1/16
  • B. 1/8
  • C. 1/4
  • D. 15/16

Answer:  D

74. The bending moment of a cantilever beam of length l and carrying a gradually varying load from zero at free end and w per unit length at the fixed end is __________ at the fixed end.

  • A. wl/2
  • B. wl
  • C. wl2/2
  • D. wl2/6

Answer:  D

75. In the below figure, the stress corresponding to point D is

  • A. yield point stress
  • B. breaking stress
  • C. ultimate stress
  • D. elastic limit

Answer:  C

76.The Poisson’s ratio for cast iron varies from

  • A. 0.23 to 0.27
  • B. 0.25 to 0.33
  • C. 0.31 to 0.34
  • D. 0.32 to 0.42

Answer:  B

77. The Rankine’s theory for active earth pressure is based on the assumption that

  • A. the retained material is homogeneous and cohesionless
  • B. the frictional resistance between the retaining wall and the retained material is neglected
  • C. the failure of the retained material takes place along a plane called rupture plane
  • D. all of the above

Answer:  D

78. The strain energy stored in a spring, when subjected to maximum load, without suffering permanent distortion, is known as

  • A. impact energy
  • B. proof resilience
  • C. proof stress
  • D. modulus of resilience

Answer:  B

79. An overhanging beam must overhang on both sides.

  • A. Correct
  • B. Incorrect

Answer:  A

80. The resultant stress on an inclined plane which is inclined at an angle θ to the normal cross-section of a body which is subjected to a direct tensile stress (σ) in one plane, is

 
  • A. σ sin θ
  • B. σ cos θ
  • C. σ sin 2θ
  • D. σ cos 2θ

Answer: B

 

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology