Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Strength of Materials MCQ

SET-3


41. If the tearing efficiency of a riveted joint is 50%, then ratio of rivet hole diameter to the pitch of rivets is

  • A. 0.20
  • B. 0.30
  • C. 0.50
  • D. 0.60

Answer: C


42.  The rectangular beam ‘A’ has length l, width b and depth d. Another beam ‘B’ has the same length and depth but width is double that of ‘A’. The elastic strength of beam ‘B’ will be __________ as compared to beam A.

  • A. same
  • B. double
  • C. four times
  • D. six times

Answer: B


43. In a simple bending of beams, the stress in the beam varies

  • A. linearly
  • B. parabolically
  • C. hyperbolically
  • D. elliptically

Answer: A


44.  A beam supported at its both ends is not a simply supported beam.

  • A. True
  • B. False

Answer: B


45. The stress at which the extension of the material takes place more quickly as compared to the increase in load, is called

  • A. elastic limit
  • B. yield point
  • C. ultimate point
  • D. breaking point

Answer: B


46. The strain energy stored in a solid circular shaft subjected to shear stress (τ) is (where C = Modulus of rigidity for the shaft material)

Answer: D


47. When two main plates are kept in alignment butting each other and riveted with cover plate on both sides of the main plates with two rows of rivets in each main plate, the joint is known as __________ double cover butt joint.

  • A. single riveted
  • B. double riveted

48. Whenever a material is loaded within elastic limit, stress is __________ strain.

  • A. equal to
  • B. directly proportional to
  • C. inversely proportional to

Answer: B


49.  A load which is spread over a beam in such a manner that it varies uniformly over the whole length of abeam is called uniformly __________ load.

  • A. distributed
  • B. varying

Answer: B


50.  Which of the following statement is correct?

  • A. The energy stored in a body, when strained within elastic limit is known as strain energy.
  • B. The maximum strain energy which can be stored in a body is termed as proof resilience.
  • C. The proof resilience per unit volume of a material is known as modulus of resilience.
  • D. all of the above

Answer: D

 

51.  Compression members always tend to buckle in the direction of the

  • A. axis of load
  • B. perpendicular to the axis of load
  • C. minimum cross section
  • D. least radius of gyration


Answer:  D

52.  The maximum tangential stress in a thick cylindrical shell is always __________ the internal pressure acting on the shell.

  • A. equal to
  • B. less than
  • C. greater than

Answer:  C

53.  A thin spherical shell of diameter (d) and thickness (t) is subjected to an internal pressure (p). The stress in the shell material is

  • A. pd/t
  • B. pd/2t
  • C. pd/4t
  • D. pd/8t

Answer:  C

54.  Rivets are generally specified by

  • A. thickness of plates to be joined
  • B. overall length
  • C. shank diameter
  • D. diameter of head

Answer:  C

55.  Principle plane is a plane on which the shear stress is

  • A. zero
  • B. minimum
  • C. maximum

Answer:  A

56. The bending moment in the centre of a simply supported beam carrying a uniformly distributed load of w per unit length is

Answer:  D

57.  When a thin cylindrical shell is subjected to an internal pressure, there will be

  • A. a decrease in diameter and length of the shell
  • B. an increase in diameter and decrease in length of the shell
  • C. a decrease in diameter and increase in length of the shell
  • D. an increase in diameter and length of the shell

Answer:  D

58. A welded joint as compared to a riveted joint has __________ strength.

  • A. same
  • B. less
  • C. more

Answer:  C

59. The shear force at a point on a beam is the algebraic __________ of all the forces on either side of the point.

  • A. sum
  • B. difference

Answer:  A

60.  The point of contraflexure occurs in

  • A. cantilever beams
  • B. simply supported beams
  • C. overhanging beams
  • D. fixed beams

Answer:  C

 

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology