Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Strength of Materials MCQ

SET-2

21. In the torsion equationthe term J/R is called

  • A. shear modulus
  • B. section modulus
  • C. polar modulus
  • D. none of these

Answer : C

 

22. Strain resetters are used to

  • A. measure shear strain
  • B. measure linear strain
  • C. measure volumetric strain
  • D. relieve strain

Answer: B

 

23The torque transmitted by a solid shaft of diameter (D) is (where τ = Maximum allowable shear stress)

 

 

Answer : B

 

 

24. When a rectangular beam is loaded transversely, the maximum compressive stress is developed on the

 

  • A. top layer

  • B. bottom layer

  • C. neutral axis

  • D. every cross-section

Answer: B

 

25. For a beam, as shown in the below figure, when the load W is applied in the centre of the beam, the maximum deflection is 

Answer : A

26. The point of contraflexure is a point where

  • A. shear force changes sign
  • B. bending moment changes sign
  • C. shear force is maximum
  • D. bending moment is maximum

Answer: B


27. The simply supported beam ‘A’ of length l carries a central point load W. Another beam ‘B’ is loaded with a uniformly distributed load such that the total load on the beam is W. The ratio of maximum deflections between beams A and B is

  • A. 5/8
  • B. 8/5
  • C. 5/4
  • D. 4/5

Answer: B


28. The maximum stress produced in a bar of tapering section is at

  • A. smaller end
  • B. larger end
  • C. middle
  • D. anywhere

Answer: A


29. The energy stored in a body when strained within elastic limit is known as

  • A. resilience
  • B. proof resilience
  • C. strain energy
  • D. impact energy

Answer: C


30.  In compression test, the fracture in cast iron specimen would occur along

  • A. the axis of load
  • B. an oblique plane
  • C. at right angles to the axis of specimen
  • D. would not occur

Answer: B


31. The bending stress in a beam is __________ section modulus.

  • A. directly proportional to
  • B. inversely proportional to

Answer: B


32.  When shear force at a point is zero, then bending moment is __________ at that point.

  • A. zero
  • B. minimum
  • C. maximum
  • D. infinity

Answer: C


33. The maximum bending moment for the beam shown in the below figure, lies at a distance of __________ from the end B. 



Answer: D


34. When a bar is cooled to – 5° C, it will develop

  • A. no stress
  • B. shear stress
  • C. tensile stress
  • D. compressive stress

Answer: C


35. The limit of eccentricity is based upon no tension condition.

  • A. True
  • B. False

Answer: A


36.  In order to know whether a column is long or short, we must know its slenderness ratio.

  • A. True
  • B. False

Answer: A


37. A composite shaft consisting of two stepped portions having spring constants k1 and k2 is held between two rigid supports at the ends. Its equivalent spring constant is


Answer: D


38. Resilience is the

  1. A. energy stored in a body when strained within elastic limits
  2. B. energy stored in a body when strained upto the breaking of the specimen
  3. C. maximum strain energy which can be stored in a body
  4. D. none of the above

Answer: D


39. If the depth is kept constant for a beam of uniform strength, then its width will vary in proportional to (where M = Bending moment)

  • A. M
  • B. M
  • C. M2
  • D. M3

Answer: A


40. A concentrated load is one which

  • A. acts at a point on a beam
  • B. spreads non-uniformly over the whole length of a beam
  • C. spreads uniformly over the whole length of a beam
  • D. varies uniformly over the whole length of a beam

Answer: A

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology