Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Advertisement

Strength of Materials Questions And Answers Objective Type for Mechanical Engineering is given below. These type of Strength of Materials (SOM) Multiple Choice Questions are asked in various Competitive Exams like Railway, SAIL, BHEL, HAL and other exams. Solid Mechanics Objective Questions asked in SCTE & VT Diploma Online Examinations and BPUT Online exams. You will get the Strength of Materials Objective Questions in Technical Sections of all Mechanical Job recruitment exams. Prepare these Strength of Materials MCQs with Answers to crack the Mechanical Exams.

Strength of Materials Questions And Answers Objective Type

Strength of Materials MCQ

SET-1

1. Strain energy is the

  • A.  energy stored in a body when strained within elastic limits
  • B.  energy stored in a body when strained upto the breaking of a specimen
  • C.  maximum strain energy which can be stored in a body
  • D.  proof resilience per unit volume of a material

Answer:   A

2. A vertical column has two moments of inertia (i.e. Ixx and Iyy ). The column will tend to buckle in the direction of the

  • A.  axis of load
  • B.  perpendicular to the axis of load
  • C.  maximum moment of inertia
  • D.  minimum moment of inertia

Answer:   D

3. The neutral axis of the cross-section a beam is that axis at which the bending stress is

  • A.  zero
  • B.  minimum
  • C.  maximum
  • D.  infinity

Answer:   A


4. Euler’s formula holds good only for

  • A.  short columns
  • B.  long columns
  • C.  both short and long columns
  • D.  weak columns

Answer:   B

5. The object of caulking in a riveted joint is to make the joint

  • A.  free from corrosion
  • B.  stronger in tension
  • C.  free from stresses
  • D.  leak-proof

Answer:   D


6. A steel bar of 5 mm is heated from 15° C to 40° C and it is free to expand. The bar Will induce

 
  • A.  no stress
  • B.  shear stress
  • C.  tensile stress
  • D.  compressive stress

Answer:   A


7. A body is subjected to a tensile stress of 1200 MPa on one plane and another tensile stress of 600 MPa on a plane at right angles to the former. It is also subjected to a shear stress of 400 MPa on the same planes. The maximum normal stress will be

  • A.  400 MPa
  • B.  500 MPa
  • C.  900 MPa
  • D.  1400 MPa

Answer:   D


8. Two shafts ‘A’ and ‘B’ transmit the same power. The speed of shaft ‘A’ is 250 r.p.m. and that of shaft ‘B’ is 300 r.p.m. The shaft ‘B’ has the greater diameter.

  • A.  True
  • B.  False 

Answer:   B

9. A thick cylindrical shell having ro and ri as outer and inner radii, is subjected to an internal pressure (p). The maximum tangential stress at the inner surface of the shell is

  

Answer:   A


10. The stress induced in a body, when suddenly loaded, is __________ the stress induced when the same load is applied gradually.

  • A.  equal to
  • B.  one-half
  • C.  twice
  • D.  four times

Answer:   C


11. For a beam, as shown in the below figure, the maximum deflection is 

  • A.  True
  • B.  False

Answer:   B

12. If the slenderness ratio for a column is 100, then it is said to be a __________ column.

  • A.  long
  • B.  medium
  • C.  short

Answer:   A

13. A masonry dam may fail due to

  • A.  tension in the masonry of the dam and its base
  • B.  overturning of the dam
  • C.  crushing of masonry at the base of the dam
  • D.  any one of the above

Answer:   D

14. In order to prevent crushing of masonry at the base of the dam, the maximum stress should be __________ the permissible stress of the soil.

  • A.  equal to
  • B.  less than
  • C.  more than

Answer:   B

15. When a body is subjected to two equal and opposite pushes, as a result of which the body tends to reduce its length, the stress and strain induced is compressive.

  • A.  True
  • B.  False

Answer:   A


16. The bending moment at a point on a beam is the algebraic __________ of all the moments on either side of the point.

  • A.  sum
  • B.  difference

Answer:   A


17. The maximum diameter of the hole that can be punched from a plate of maximum shear stress 1/4th of its maximum crushing stress of punch, is equal to (where t = Thickness of the plate)

  • A.  t
  • B.  2t
  • C.  4t
  • D.  8t

Answer:   C

  

18. Two closely coiled helical springs ‘A’ and ‘B’ are equal in all respects but the number of turns of spring ‘A’ is half that of spring ‘B’ The ratio of deflections in spring ‘A’ to spring ‘B’ is

  • A.  1/8
  • B.  1/4
  • C.  1/2
  • D.  2

Answer:   C


19. The deformation per unit length is called

  • A.  tensile stress
  • B.  compressive stress
  • C.  shear stress
  • D.  strain

Answer:   D


20. A thin cylindrical shell of diameter (d) and thickness (t) is subjected to an internal pressure (p). The ratio of longitudinal strain to volumetric strain is

Answer:   D

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology