General Knowledge Questions And Answers

Advertisement

General Knowledge Questions And Answers

SET-03

 

61. For galvanizing iron which of the following metals is used?

  • A.  Aluminium
  • B.  Copper
  • C.  Lead
  • D.  Zinc

Answer:   D

62. Economic goods are

  • A.  all commodities that are limited in quantity as compared to their demand
  • B.  Commodities that is available according to their demand
  • C.  Commodities that is available more as compared to demand
  • D.  None of the above

Answer:   A

63. For purifying drinking water alum is used

  • A.  for coagulation of mud particles
  • B.  to kill bacteria
  • C.  to remove salts
  • D.  to remove gases

Answer:   A

64.Hockey was introduced in the Asian Games in

  • A.  1958 in Tokyo
  • B.  1962 in Jakarta
  • C.  1966 in Bangkok
  • D.  1970 in Bangkok

Answer:   A
65. ESCAP stands for

  • A.  Economic and Social Commission for Asia and Pacific
  • B.  European Society Council for Africa and Pacific
  • C.  Economic and Social Commission for Africa and Pacific
  • D.  None of the above

Answer:   A

66. Firdausi was

  • A.  a poet
  • B.  well known for his epic ‘Shahnama’
  • C.  Both   A and B
  • D.  None of the above

Answer:   C

67.Himalayan Mountaineering Institute is at

  • A.  Darjeeling
  • B.  Dehradun
  • C.  Marmago
  • D.  Dispur

Answer:   A

68.   Gabriel Daniel Fahrenheit was

  • A.  a German Physicist
  • B.  developed the mercury thermometer in 1714
  • C.  devised temperature scale
  • D.  All of the above

Answer:   D
69. During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in

  • A.  1000 AD
  • B.  1099 AD
  • C.  1200 AD
  • D.  1515 AD

Answer:   B
70. Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for

  • A.  Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
  • B.  Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
  • C.  Physics in 1954, Medicine in 1962
  • D.  Medicine in 1954, Physics in 1962

Answer:   A
71.Free market is

  • A.  a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods
  • B.  market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand
  • C.  ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism
  • D.  None of the above

Answer:   B

72.East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of

  • A.  Asia
  • B.  Africa
  • C.  Europe
  • D.  South America

Answer:   A

73. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the

  • A.  force of adhesion
  • B.  force of friction
  • C.  centrifugal force
  • D.  force of cohesion

Answer:   D

74. Gopal Krishna Gokhale

  • A.  started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
  • B.  founded the servants of India Society
  • C.  served as President of the Indian National Congress in 1905
  • D.  All of the above

Answer:   D
75. GNLF stands for

  • A.  Gorkha National Liberation Front
  • B.  Gross National Liberation Form
  • C.  Both   A and B
  • D.  None of the above

Answer:   A

76. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in

  • A.  increased height
  • B.  retarded growth
  • C.  weakening of bones
  • D.  None of the above

Answer:   A
77. Fa-Hien was

  • A.  the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
  • B.  the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
  • C.  the first Buddhist pilgrim of India to visit China
  • D.  None of the above

Answer:   A

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology