General Knowledge Questions And Answers

Advertisement

General Knowledge Questions And Answers

SET-02

 

31.  Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in

  • A. 1991
  • B. 1992
  • C. 1993
  • D. 1994

Answer:  B


32.  Guru Gobind Singh was

  • A. the 10th Guru of the Sikhs
  • B. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
  • C. author of Dasam Granth
  • D. All the above

Answer:  D

33.  Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for

  • A. his indefatigable work for thepromotion of solar energy worldwide
  • B. his long standing efforts to end the impunity of dictators
  • C. showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security
  • D. None of the above

Answer:  A

34.  Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended

  • A. January 19, 1918
  • B. May 30, 1918
  • C. November 11, 1918
  • D. February 15, 1918

Answer:  C

35.  During World War II, when did Germany attack France?

  • A. 1940
  • B. 1941
  • C. 1942
  • D. 1943

Answer:  A

36.  Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for

  • A. Chemistry in 1958 and 1980
  • B. Physics in 1956 and 1972
  • C. Chemistry in 1954 and Peace in 1962
  • D. Physics in 1903 and Chemistry in 1911

Answer:  A

37.  The ozone layer restricts

  • A. Visible light
  • B. Infrared radiation
  • C. X-rays and gamma rays
  • D. Ultraviolet radiation

Answer:  D

38.  Eugenics is the study of

  • A. altering human beings by changing their genetic components
  • B. people of European origin
  • C. different races of mankind
  • D. genetic of plants

Answer:  A

39.  Euclid was

  • A. Greek mathematician
  • B. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
  • C. Propounded the geometrical theorems
  • D. All of the above

Answer:  D

40.  Ecology deals with

  • A. Birds
  • B. Cell formation
  • C. Relation between organisms and their environment
  • D. Tissues

Answer:  C

41.  Filaria is caused by

  • A. Bacteria
  • B. Mosquito
  • C. Protozoa
  • D. Virus

Answer:  B

42.  Goa Shipyard Limited (GSL) was established in

  • A. 1958
  • B. 1957
  • C. 1956
  • D. 1955

Answer:  B

43.  DRDL stands for

  • A. Defence Research and Development Laboratary
  • B. Department of Research and Development Laboratory
  • C. Differential Research and Documentation Laboratary
  • D. None of the above

Answer:  A

44.  Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?

  • A. Gen. K.M. Cariappa
  • B. Vice-Admiral R.D. Katari
  • C. Gen. Maharaja Rajendra Singhji
  • D. None of the above

Answer:  A

45.  FRS stands for

  • A. Fellow Research System
  • B. Federation of Regulation Society
  • C. Fellow of Royal Society
  • D. None of the above

Answer:  C

46.  Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

  • A. Earth’s gravitational pull
  • B. Moon’s gravitational pull
  • C. Centripetal force due to the earth’s rotation
  • D. Pressure of the atmosphere

Answer:  A

47.  GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is

  • A. international agreement signed in 1947 between non-communist nations with the object of encouraging international trade unobstructed by tariff barriers
  • B. agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade concessions between members
  • C. Both  A and B
  • D. None of the above

Answer:  C

48.  Coral reefs in India can be found in

  • A. the coast of Orissa
  • B. Waltair
  • C. Rameshwaram
  • D. Trivandrum

Answer:  C

49.  For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having

  • A. low melting point
  • B. high resistance
  • C. high melting point
  • D. low specific heat

Answer:  A

50.  Golden Temple, Amritsar is India’s

  • A. largest Gurdwara
  • B. oldest Gurudwara
  • C. Both  A and B are correct
  • D. None of the above

Answer:  A

51.  During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year

  • A. 1914 AD
  • B. 1915 AD
  • C. 1916 AD
  • D. 1917 AD

Answer:  C

52.  Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

  • A. Orissa
  • B. Tamil nadu
  • C. Andhra Pradesh
  • D. Kerala

Answer:  A

53.  Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in

  • A. 2000
  • B. 2001
  • C. 2002
  • D. 2003

Answer:  C

54.  Durand Cup is associated with the game of

  • A. Cricket
  • B. Football
  • C. Hockey
  • D. Volleyball

Answer:  B

55.  Headquarters of UNO are situated at

  • A. New York, USA
  • B. Haque (Netherlands)
  • C. Geneva
  • D. Paris

Answer:  A

56.  First International Peace Congress was held in London in

  • A. 1564 AD
  • B. 1798 AD
  • C. 1843 AD
  • D. 1901 AD

Answer:  C

57.  For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is

  • A. kaleidoscope
  • B. periscope
  • C. spectroscope
  • D. telescope

Answer:  B

58.  Dr. Zakir Hussain was

  • A. the first Muslim president of India
  • B. first vice president of India
  • C. first president of Indian National Congress
  • D. first speaker of Lok Sabha

Answer:  A

59.  G-15 is an economic grouping of

  • A. First World Nations
  • B. Second World Nations
  • C. Third World Nations
  • D. Fourth World Nations

Answer:  C

60.  Fathometer is used to measure

  • A. Earthquakes
  • B. Rainfall
  • C. Ocean depth
  • D. Sound intensity

Answer:  C

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology