BEL PE Electrical Question Paper 2014

Advertisement

BEL PE Electrical Question Paper 2014 is given below. This BEL PE Electrical Previous question contains 150 MCQ, each having 1 mark. We have only given the Technical questions from this paper. The syllabus for BEL PE Electrical is same as GATE syllabus for Electrical Engineering.

 

BEL PE Electrical Question Paper 2014

 

1. If all the transmission zeros of a network are at infinity then it is a

  1. high pass filter.
  2. low pass filter .
  3. band pass filter.
  4. can not say.

Ans : low pass filter .

2. Hall effect used to measure

  1. Electric field intensity
  2. Capacitance
  3. Conductivity of material
  4. None

Ans : Conductivity of material

4. Which one of the following gate is called as Universal gate

  1. AND gate
  2. XNOR gate
  3. OR gate d
  4. NAND gate

Answer : NAND gate

5. ON state voltage drop across SCR lie between the range

  1. 0 – 0.5 V.
  2. 0.5 – 1 V.
  3. 1 – 1.5 V.
  4. 1.5 – 2 V.

Answer : 1 – 1.5 V.

6. The binary number 1010 is equivalent to the decimal number

  1. Half adder
  2. Fulladder
  3. Half subtractor
  4. Full subtractor

Answer : Half adder

 

7. For what condition Buchholz relay gives an alarm?

  1. Transformer tank below oil levels detected
  2. Transformers tank above oil level detected
  3. No oil detected
  4. None of the above

Answer : Transformer tank below oil levels detected

8. The unit of conductivity is

  1. Ohm­metre
  2. Siemens/metre
  3. Celcius
  4. None of the above

Answer : Siemens/metre

9. A 50HZ 20 poles alternator will run at

  1. Greatest speed
  2. Smallest speed
  3. Moderate speed
  4. None of the above

Answer : Smallest speed

10. A Step­up transformer used to increase

  1. Frequency
  2. Current
  3. Voltage
  4. None of the above

Answer : Voltage

11. The LASCR operates like a

  1. Varactor
  2. Latch
  3. Photo diode
  4. LED

Answer : Latch

12. A negative­resistance, microwave device for oscillator application is

  1. IMPATT diode
  2. Step Recovery diode
  3. Gunn diode
  4. Schottky diode

Answer : Step Recovery diode

13. The IMPATT diode operates at frequency range between

  1. 10 ­-100
  2. 20 ­-200 GHZ
  3. 5 ­-500 GHZ
  4. d2 ­-50 GHZ

Answer : 10 -100

14. The PEAK-TO-PEAK Current in Amps ripple in Amps is

  1. 0.96
  2. 0.144
  3. 0.192
  4. 0.288

Answer :

15. The average source current in Amps in steady-state is

  1. 3/2
  2. 5/3
  3. 5/2
  4. 15/4

Answer: (B)

16. If the base impedance and the line-to line base voltage are 100 ohms and 100kV respectively, then the real power in MW delivered by the generator connected at the slack bus is

  1. -10
  2. 0
  3. 10
  4. 20

Answer: 0

17. In the circuit shown below the op-amps are ideal. Then Vout in Volts is

  1. 4
  2. 6
  3. 8
  4. 10

Answer : 8

18. A 4-pole induction motor, supplied by a slightly unbalanced three-phase 50Hz source, is rotating at 1440 rpm. The electrical frequency in Hz of the induced negative sequence current in the rotor is

  1. 100
  2. 98
  3. 52
  4. 48

Answer: (B)

19. 25. In the circuit shown below what is the output voltage Vout in Volts if a silicon transistor Q and an ideal op-amp are used?

  1. -15
  2. -0.7
  3. +0.7
  4. +15

Answer (B)

20. The binary number 1010 is equivalent to the decimal number

  1. 5
  2. 6
  3. 10
  4. 11

Answer : 10

Recent Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Question Dekho © 2015 STAR Technology